Dobře, jdeme na to.
Ať už jste rozhodnuti udělat razantní změnu ve svém jídelníčku a vyřadit všechen cukr a přejít na přírodní sladidla nebo chcete pouze redukovat příjem sladkostí – následující řádky vám jistě přijdou k duhu. Chci vám předat pár rad, jak začít jíst potraviny bez přidaného cukru, co nakupovat, jak se připravit na odvykačku a taky čím vším si nahradit sladkou chuť.
No a jestli vás dvě předešlé kapitoly nepřiměly udělat žádnou změnu ve svém stravování, myslíte si, že to nepotřebujete, tak tento článek vůbec nečtěte a neokrádejte se o čas. Opravdu, tento článek je věnován pouze lidem, kteří se starají o své zdraví, chtějí vystoupit ze své komfortní zóny a jednou pro vždy začít žít cukrfree.
Konec tohoto:
Začátek tohoto:
Došli jste přes úchvatné obrázky až sem?
Perfektní, pusťme se do toho.
Nebo máte chuť na Milku?
Tak si ji běžte dát a pak se do toho pustíme, ok?
Ne?
Dobře tak hned.
Nebojte, o Milku sice přijdete, ale čokoládu si budete moci dopřávat pořád – a co víc? Chutnější a dokonce zdraví prospěšnou. 🙂 Recept brzy.
Konec srandy, s pravdou ven.
Boj s cukrem
Kapitola poslední
Jak se zbavit závislosti
Hned ze začátku je nutné pochopit, že to není sladká chuť, čeho se zbavujeme. Sladká chuť je od pradávna člověkem vyhledávána, není nic zvláštního, že člověk má chuť na sladké, je to přirozený pud pro ukojení touhy po něčem sladkém na jazyku. Jenže odjakživa člověk nenalézal tolik tatranek, margotek, milek, twixů rostoucích na stromech, tolik coca-coly, spritů a džusů tekoucích v potoku a nugeta taky nerostla na stromech místo lišejníků..
Čili veškeré chutě byly ukojeny jen tím, co nabízela příroda – plody, ořechy, rostliny.
S dnešní nabídkou obchodů, kde se můžou řetězce přetrhnout, s jakou novou příchutí přijdou na trh, je velice jednoduché si najít, na co přesně máme chuť i několikrát za den.
A přesně tohoto se chceme zbavit, vězte, že až přijdete na to, že cukrfree život není vůbec hořký, už nikdy se nebudete chtít vrátit do stě obchodních machinací.
Odvykačka – Program A – Podle Sarah Wilson
Teď vám chci popsat dvě hlavní možnosti, jak se kompletně zbavit závislosti na cukru.
První možnost je o něco drastičtější a vyžaduje silnější vůli a pevné nervy. Ale pravděpodobně má i silnější a stabilnější výsledek. Já sám nemám zkušenost s touto metodou. Vycházím z Detoxikačního programu z knihy „Sladký život bez cukru“ od australské autorky Sarah Wilson.
Tento detoxikační program vychází z úplného vyřazení cukru (ano, i toho přírodního) na dobu osmi týdnů. Žádné ovoce, žádné sušené ovoce, sušená sladká zelenina, žádný med ani žádné jiné přírodní dochucovadla po dobu jednoho měsíce až šesti týdnů. Ke konci osmitýdenního programu Sarah radí zařadit nízko-sacharidové ovoce jako jahody a bobule. Cílem tohoto dvouměsíčního tažení je očistit tělo od špatných látek a zapomenout na sladkou chuť. Výsledek tohoto programu by měl být takový, že sladkou chuť bychom si měli více užívat v jídle, které nám předtím přišlo normální nebo sladké málo, jako obyčejné jablko nebo mrkev. V knize je dopodrobna popsán celý program týden po týdnu, jaké jídlo jíst, čeho se vyvarovat a jsou přidány i jednoduché recepty.
Všem, kdo se pustí do této očisty, přeji hodně štěstí a pevné nervy. Určitě doporučuji koupit si tuto knihu a detailně ji předem prostudovat. Výsledek bude stát za to! Jak píši výše, já sám s tímto detoxem zkušenost nemám. Kniha mi byla velkou inspirací, ale program jsem si přizpůsobil podle svého a výsledek je stejný – bez cukru taky dokážu žít.
Odvykačka – Plán B – Můj plán
Neměl jsem žádný specifický důvod měnit svůj jídelníček, celý život jsem jedl vše, jako většina z vás, byl jsem k tomu vychováván – jez vše, ale s mírou. Přišlo mi to normální, stejně jako mým rodičům (nic proti, taky jste tak byli vychováni a taky vám to přišlo normální). Teď už vím, že to správné nebylo a strava typu všeho s mírou nemůže už v dnešním světě zdravotně vyhovovat nikomu. (ale o stravě obecně až někdy příště).
Můj zdravotní stav byl úplně v pořádku, byl jsem v dobré kondici a ani neznám hlavní důvod proč jsem se začal o stravu a všechny dopady na zdraví, když jsem byl úplně v pohodě.
Nicméně teď jsem rád, že jsem tento krok udělal a začal jsem si všímat co jaké jídlo se mnou dělá a nejtypičtěji se projevoval cukr – zprvu nával energie, až euforie, potěšení a pak rychlý pád do hlubin, nuda až smutek, chuť na sladké –> a zase znova. Tato sinusoida plula pravidelně mým životem aniž bych tomu nějak příliš věnoval pozornost.
A tak jsem řekl dost. Chci mít ustálenou náladu, chci si vybírat jídlo, co já chci a ne, aby si jídlo vybíralo mě.
Cukrový detox jsem si přizpůsobil dle svého rytmu a tento program doporučuji i vám všem, kteří se do toho chtějí pustit pozvolna. Mě to trvalo asi půl roku, než jsem našel nové ideální stravovací návyky a začal konečně jíst optimální stravu pro mé potřeby.
Jelikož jsem si hledal veškeré informace sám a strávil tím spousty času, tak mi to zabralo právě půl roku. Proto vám exkluzivně přináším všechny tipy zde na jednom místě, věřím, že po třech – čtyřech měsících budete naprosto spokojeni se svým novým jídelníčkem a už se nikdy nebudete chtít vrátit zpět ke svým starým stravovacím návykům.
Níže najdete několik tipů v řadě za sebou, jak se zbavit závislosti na cukru se stručným vysvětlením. Podrobně se ke všem bodům budu vracet v dalších článcích zde na blogu, ať máte ve všem jasno. 🙂
1. Omezte přílohy
– Těstoviny, bílá rýže, brambory, knedlíky. To jsou všechno typické přílohy české kuchyně, ze začátku, to může znít jako obrovský problém, ale věřte mi, že si rychle zvyknete jíst místo příloh velké množství zeleniny – ať už vařené nebo syrové. Zkuste méně typické, zato mnohem zdravější přílohy jako hnědá rýže, celozrnný kuskus, bulgur, ale brzy zjistíte, že ani tyto nejsou potřeba. Nakupujte tuny zeleniny a přidávejte si ji ke všemu, k vaječině, k masu, dělejte si saláty. Brzy napíšu více o tom, proč je špatná rýže a brambory, když to jsou vlastně přírodní produkty, že?
2. Čtěte etikety
– Nejjednodušší způsob, jak se vyznat ve všech těch názvech na etiketě, je přestat je kupovat. Vážně, zkuste převážně nakupovat jídlo čerstvé, nebalené – zeleninu, ovoce, maso, ořechy. Samozřejmě ze začátku nebudete nakupovat vše nebalené, proto každou potravinu prostudujte a všímejte si názvů jako cukr, kukuřičný sirup, glokozo-fruktozový sirup, fruktóza, sacharóza, med, kokosový cukr. Snažte se vyhnout těmto produktům. Taky zkuste vybírat potraviny bez éček, nebo bez závadných éček. K tomu může pomoct šikovná appka Nutri Atlas, kde si přesně a přehledně najdete jak je které éčko zavadné a jak se vyrábí – někdy budete vážně v šoku, co do sebe cpete. 🙂
3. Zbavte se pečiva
– Sladké, slané, chleba, rohlík, veka, vše. Musíte se naučit, že to jde i bez něj. Zase, vše nahrazujeme zeleninou. Až si odvyknete od pečiva, můžete se okrajově vrátit k celozrnnému chlebu z kvásku, ale nezačínejte s ním hned, rychle byste si zvykli, že je to jediné pečivo co je v pohodě a nahrazovali byste ho místo všeho. A to nechceme.
4. Dopřejte si sladkost jen jednou denně
– Toto pomůže, řekněte si, že si dáte jen jednu sladkou věc denně, třeba po o. budete se na ni těšit a o to více si ji užijete.
5. Zkuste sladkost nahradit sladkým ovocem nebo sušeným ovocem (banán, moruše, datle,..)
– Ze začátku vám to bude připadat divné, dát si ke kávě jablko, ale až se do toho dostanete a třeba se naučíte připravovat některé ultra rychlé cukrfree recepty, bude to super a bude to cool.
6. Dopřejte si sladkost jen jednou-dvakrát týdně
– Level 2 bodu 5. Omezte sladkosti, omezte jedy. Pozorujte tělo, jak se chová, pozorujte stavy, do kterých se dostáváte. Může to bolet, ale co, život někdy bolí. 🙂
7. Najděte si recepty, co jsou skvělé, sladké i bez přidaného cukru a vždy když vás přepadne chuť na sladké, zažeňte ji některým z nich
– Na internetu jich jsou tuny. Navštivte stránky jako cukrfree.cz, paleosnadno.cz, grasa.cz
8. Vyřaďte veškeré sladkosti z domu, rozdejte je, prodejte, spalte je, ať vás to neláká
– Vyhoďte slazené müsli, co máte vzadu ve špízu, vylijte slazené jogurty z lednice do záchodu, cukrem posněžte zahradu, koření s obsahem sladidel jako je vegeta nasypte rybičkám, jestli se jich chcete zbavit, jinak ho prostě vysypte do koše. Anebo všechno prostě vysypte do koše, taky možnost. Druhá možnost je všechno to během jednoho dne spořádat, ať je vám pěkně blbě a zítra se pustit do nového jídelníčku.
Mějte zkrátka doma zásobu potravin, které si můžete dát a když vás přepadnou chutě, dejte si něco přírodního.
9. Vařte si sami
– Dal jsem sice tento bod jako poslední, ale klidně by mohl být na prvním místě. Vaření je jediná cesta, jak si můžete být jisti vším, co jíte. Přesně víte, co jste si dali na pánev a to si taky sníte. Přece si do jídla nebudete sypat Tartrazin – potravinářskou žluť, která je obsažena v některých hořčicích nebo v plechovkových omáčkách a je vyráběna z kamenouhelného dehtu. Překvápko? Je to jen jedna z mnoha delikátkních ingrediencí, které se většinou přidávají do konzervovaného jídla. Už tušíte, odkud pramení nemoci, alergie, nebo třeba vyrážky?
Došli jste až sem? Gratuluji, pak to asi opravdu myslíte se svým zdravím vážně a pravděpodobně s tím dnes nebo zítra začnete něco dělat nebo alespoň nad tím více přemýšlet. Teď mi nezbývá nic víc, než popřát vám hodně štěstí a pustit se do psaní dalších blogů, abych vám přinášel jen správné informace při cestě za pevnějším zdravím.
TIP na závěr: Jak jsem psal na konci předešlé kapitoly, pusťte se do toho s parťákem, kolegou/ kolegyní, přítelem/ přítelkyní, s dětmi. Protože je to skvělý pocit, když se můžete navzájem podporovat, hledat nové recepty a dělit se o nadšení z nových, dosud nezažitých, pocitů s někým blízkým.
Howgh.
Dan
One thought on “Boj s cukrem – Kapitola poslední ”